Politieke invloed in het stemhokje

14 februari 2018

Het is weer zover, verkiezingstijd. Voor ons betekent het de straat op en campagne voeren. Zes zaterdagen trotseer ik samen met een stel andere Apeldoornse PvdA-leden de kou om overal in de stad onze flyers uit te delen. Het is heel waardevol maar gelukkig is het geen jaarlijkse klus. Het ene moment heb je een goed gesprek met iemand het andere moment krijg je een snauw. Het hoort er allemaal bij. Van oprechte gesprekken krijg ik energie, zelfs als ik met iemand praat die het niet met me eens is. Ach, en de chagrijnige opmerkingen over hoe de PvdA er een rommeltje van heeft gemaakt laat ik gemakkelijk van me afglijden. Er is maar een soort reactie waar ik nog moeite mee heb en dat is helemaal niet gaan stemmen.

‘Het maakt toch geen verschil.’ Of ‘Ik heb geen interesse in politiek.’ Het zijn de standaard antwoorden die ik hoor van mensen die niet willen stemmen. Hoe overtuig je iemand dat het wel een verschil maakt? Hoe overtuig je iemand dat de politiek wel invloed op je heeft ongeacht jouw interesses? Ik probeer toch altijd mensen aan te sporen wel naar het stembureau te gaan.

In principe voer ik campagne om Apeldoorners te vragen om hun stukje invloed voor de komende vier jaar aan de PvdA uit te lenen. Want dat is wat je doet in het stemhokje; jouw stukje invloed uitlenen aan een partij die jouw belangen of waarden behartigt. Ik zie dat vooral jonge mensen, mijn leeftijdsgenoten, verkiezingen overslaan. En ik kan ook wel begrijpen waarom politiek voor veel jongeren nog heel ver weg lijkt. Maar daar zit het ‘m juist in, in werkelijkheid is het is niet ver weg. Jongeren hebben er net zoveel belang bij als ieder ander. Een daarom blijf ik naast de PvdA campagne ook proberen mensen te overtuigen om toch te stemmen.

Als je nog wat hulp kan gebruiken bij het bepalen van je stem, dan kun je de komende weken verschillende debatten bijwonen, waarvan enkele speciaal gericht zijn op jonge mensen, te weten:

  • 21 februari om 19.00 bij jeugd- en jongerencentrum Don Bosco, Sluisoordlaan 200: thema “hoe maken we voor jongeren Apeldoorn ‘the place to be’?”
  • 22 februari om 14.00 bij CODA, Vosselmanstraat 299: Debat – Jongeren & Democratie, VMBO-scholen debat gericht op de thema’s politiek, identiteit en burgerschap
  • 10 maart om 20.00 bij Gigant, Nieuwstraat 377: Debat “Keuzestress” van JongApeldoorn met thema’s als zorg, uitgaan, wonen & werken, milieu. diversiteit en emigratie en vluchtelingenbeleid

Ook kun je binnenkort Apeldoornse stemwijzers invullen. Zodra deze beschikbaar zijn, laten we het je weten.

Voor meer informatie zie onze agenda met debatten en andere ontmoetingsmomenten met PvdA Apeldoorn: https://apeldoorn.pvda.nl/agenda/