Mantelzorg en respijtzorg – zorgenkind van de toekomst?

Door Chris Schouten op 11 juli 2019

Mantelzorg wordt wel omschreven als ‘(…) onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten.’ (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mantelzorg). Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen degene die de mantelzorg geeft ofwel de mantelzorger en zijn of haar naaste. Gemeenten ondersteunen mantelzorgers bijvoorbeeld met (tijdelijke) overname van de zorg door een vrijwilliger of beroepskracht. Dit wordt wel respijtzorg genoemd.

In mijn visie valt of staat de professionele zorg, bijvoorbeeld de ziekenhuiszorg of de thuiszorg, bij de gratie van de vele mantelzorgers die soms vele jaren hun naaste verzorgen. Dit grote belang zien wij niet terug in de waardering en aandacht die mantelzorgers krijgen. Maar deze neemt wel toe mede door de personeelstekorten die zich meer en meer laten zien in de professionele zorg. Deze maken een investering in waardering en aandacht voor de mantelzorg alleen maar noodzakelijker.

Voor stichting De Kap en PvdA Apeldoorn aanleiding om gezamenlijk op 15 mei jl. in Gelre ziekenhuizen een avond te organiseren waarin ‘mantelzorg en respijtzorg’ centraal stond. Het programma was in tweeën opgesplitst. Voor de pauze lieten twee actrices en een acteur onder de titel ‘Mantelzorgmonologen’ diverse zeer herkenbare situaties van mantelzorgers de revue passeren. Veel van deze geschetste situaties ontroerden de kleine honderd bezoekers, waaronder verscheidene politici van verschillend pluimage en de verantwoordelijk wethouder in Apeldoorn. Na de pauze discussieerden een gezelschap van tien mensen, allen vanwege hun achtergrond affiniteit met het onderwerp, onder de bekende noemer van Tafel van Tien, onder leiding van gespreksleider Cor Kleinheerenbrink over dit actuele thema. Duidelijk werd dat er grote behoefte is aan meer en diverse vormen van respijtzorg. De invulling hiervan staat nog in de kinderschoenen.

De conclusie kan worden getrokken dat het een geslaagde avond was die bij velen emoties los maakten. Bij de PvdA-fractie staat dit thema duidelijk op politieke agenda, zij zal zorgen dat mantelzorg en respijtzorg ook de komende tijd onderwerp van politiek beraad zal zijn. Immers, de PvdA-fractie maakt zich grote zorgen, zorgen over mantelzorgers zonder wie de zorg in Nederland vastloopt, zorgen over onvoldoende respijtzorg zonder welk – zo is onze diepe overtuiging – de mantelzorg in Apeldoorn op den duur vastloopt. Dat is zeker!

Chris Schouten, fractievertegenwoordiger PvdA Apeldoorn

Chris Schouten

Chris Schouten

Chris is fractievoorzitter met in zijn portefeuille sociaal domein, onderwijs en kunst en cultuur. Hij is sinds 2006 actief voor de PvdA Apeldoorn. Allereerst als bestuursvoorzitter (2006-2014), vervolgens als raadslid (2014-2018) en na de verkiezingen in 2018 als fractievertegenwoordiger. Sinds het voorjaar van 2021 is hij weer raadslid en sinds augustus fractievoorzitter. Chris was ook

Meer over Chris Schouten