Internationale trein moet Apeldoorn blijven aandoen

Door Martine Berends op 11 oktober 2018

PvdA Apeldoorn hecht veel waarde aan de directe internationale trein vanuit Apeldoorn naar Berlijn. In april 2016 en februari 2018 hebben wij het college B&W vragen hierover gesteld.

Deze week lazen we zowel in het NRC als op de site van Arnhem Direct over de plannen van de NS en de Deutsche Bahn voor een rechtstreekse treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn via Arnhem. Te lezen valt dat de Duitse overheden de Nederlandse wens delen om de treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn aanzienlijk te versnellen. NS en Deutsche Bahn hebben afgesproken dat er over zes maanden een gezamenlijk plan voor de versnelling ligt.

Naar aanleiding van deze berichten heeft de PvdA fractie tijdens de raadsvergadering van 11 oktober 2018 de volgende vragen gesteld aan het college B&W:

1. Is het College op de hoogte van de plannen van de NS en de Deutsche Bahn?
2. Is Apeldoorn betrokken bij de plannen?
3. Wat zijn de consequenties van deze plannen voor Apeldoorn?
4. Deelt het college de mening van de PvdA dat de directe internationale trein naar Berlijn van grote waarde is voor Apeldoorn?
Wethouder Wim Willems gaf in de beantwoording van de vragen aan dat de gemeente Apeldoorn nauw betrokken is bij de plannen van NS en Deutsche Bahn. Het college B&W deelt de mening van PvdA en acht het belangrijk voor onze stad dat de trein blijft stoppen voor treintoerisme uit onze regio naar Duitsland, maar ook Duitse toeristen die onze stad komen bezoeken. Wethouder Willems verwacht over een maand of 6 helderheid te krijgen in de besluitvorming over welk traject de internationale trein tussen Nederland en Duitsland gaat/blijft rijden en op welke stations de trein zal stoppen.

Martine Berends

Martine Berends

Martine Berends is sinds 2017 actief in de gemeenteraad van Apeldoorn. Daarvoor heeft zij zich 6 jaar ingezet voor de afdeling als secretaris van het bestuur. Martine richt zich met name op de ‘harde portefeuilles’ zoals ruimtelijke ontwikkeling, duurzaamheid, wonen en veiligheid. Namens de PvdA nam zij deel aan de raadswerkgroep Energietransitie. In het dagelijks

Meer over Martine Berends