Algemene ledenvergadering 31 oktober 2018

Door Tom Brands op 1 november 2018

Woensdagavond 31 oktober 2018 vond de algemene ledenvergadering plaats van de PvdA afdeling Apeldoorn in het ons vertrouwde ACEC gebouw.

Esther-Mirjam Sent, kandidaat lijsttrekker Eerste Kamer
In ons midden hadden wij deze avond kandidaat lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Esther-Mirjam Sent. Zij gaf een toelichting op waarom zij gaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA in de Eerste Kamer, gevolgd door een levendig gesprek met de leden. Met name door de heer Bijl werd zij stevig aan de tand gevoeld.

Fractievoorzitter Ties Stam aan het woord
Daarna was het de beurt aan onze fractievoorzitter, Ties Stam, om ons mee te nemen in de dagelijkse praktijk van de fractie en de afgelopen periode. Ties gaf aan dat er een wisseling in de fractie zal plaatsvinden. Eva heeft werk gevonden in Utrecht en zal daar ook naar toe verhuizen. Om die reden zal zij stoppen als fractievertegenwoordiger. Eva, bedankt voor je inzet en heel veel succes met je nieuwe job in Utrecht. Weet dat als je ooit terug komt in het Apeldoornse, we je weer met open armen ontvangen. Leuk nieuws is dat Natascha van den Berg, al enige tijd actief als fractieassistent, Eva zal opvolgen als fractievertegenwoordiger. Natascha gefeliciteerd en heel veel succes!

We staan letterlijk aan de vooravond van de algemene beschouwingen van de MeerjarenProgrammaBegroting en volgende week de besluitvorming met alle moties en amendementen. Ties vertelde het e.e.a. over de MPB en de inspanningen van de fractie de afgelopen maanden en nu concreet voor de MPB. Veel tijd is gestoken in het initiatiefvoorstel wonen. Over dit thema volgde een leuke en goede discussie.

Jaarplan en begroting 2019 vastgesteld, aftreden René Verschoor en benoeming Jan de Heer als penningmeester
Na een korte pauze is het jaarplan en de begroting voor 2019 vastgesteld. Penningmeester René Verschoor gaf een korte toelichting en ging daar bij ook al even in op de financiële situatie van dit jaar, waarin gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden. Nadat het jaarplan en de begroting werden vastgesteld, mocht René zijn penningmeesterschap neerleggen 😉 Hij wordt opgevolgd door Jan de Heer die al langer bestuurslid is. Indien nodig bijgestaan door Dirk Westerhof die de rol van penningmeester binnen ons bestuur al eerder heeft vervuld en dat nu nog steeds doet voor het gewestelijk bestuur in Arnhem.

Spreker: De Rode Baron
Daarna was het de beurt aan de spreker van de avond, onze eigen Piet Bijl. Tijdens zijn verhaal ging hij in op hoe je de campagne zou moeten insteken als je weer echt voor de idealen waar je voor staat wilt strijden. Hij verbond in zijn verhaal het verleden tot aan Athene en Rome toe met het heden. En ging daar bij in op het feit dat je de macht moet grijpen en dat macht geen vies woord is. Om je doelen te bereiken heb je invloed nodig en dat is wat macht in weze is. Ook complimenteerde hij de fractie die nu inzet op een aantal belangrijke speerpunten en kernthema’s die mensen die het minder breed hebben raken en die aan de basis staan van een prettig leven. Inkomen, onderwijs, zorg en betaalbare huisvesting. Zeker op het vlak van wonen zien we nu dat er grote problemen ontstaan en mensen tussen wal en schip belanden. Niet alleen de mensen die zijn aangewezen op het sociaal segment, maar ook de onderkant van de middencategorie die net te weinig inkomen hebben voor een sociale huurwoning en aangewezen zijn op de vrije markt. Daardoor ook net buiten de boot vallen op het gebied van een heel aantal toeslagen. Piet pleitte er voor om ook de onderkant van het middensegment te laten bedienen door de woningcorporaties.

Het lid van het jaar 2018
Na Piet zijn verhaal werd hij bekroond met de benoeming tot lid van het jaar. De titel ‘lid van het jaar’ wordt toegekend aan leden die zich met exceptionele toewijding hebben ingezet voor onze afdeling. Ooit geïntroduceerd in 2007 door mijn voorganger, de heer Schouten. Sinds dat moment is een aantal leden deze bijzondere titel ten deel gevallen. Het lid van het jaar ontvangt van de voorzitter en de secretaris een officiële  oorkonde, uiteraard eeuwige roem en last but not least een plekje bij de speciale eregalerij op de website. Tot op de dag vandaag kenmerkt Piet zich als een sociaal democraat in hart en nieren. Radicaal en toch leuk. Betrokkene is een meester in de ware zin des Woords. Leert zijn omgeving dat historie en toekomst in elkaars verlengde liggen.  Als onze Rode Baron zich tijdens vergaderingen verheft zwijgt het volk. Hij kan rekenen op een groot vertrouwen in onze afdeling. Als voorzitter van de kandidaatstellingcommissie wist hij een mooie lijst samen te stellen en te zorgen voor een stevige fractie t.b.v. de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Ook nu nog zet hij zich in door te onderzoeken op welke wijze Real-X structureel ondersteund kan worden. Behalve als raadslid in de Apeldoornse gemeenteraad voor de PvdA is deze heer ook nog wethouder geweest in Zutphen, fractievoorzitter van de Provinciale Staten fractie en lid van het landelijk partijbestuur. Op 4 mei 2011 ontving hij bovendien de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Ridder in de Oranje Nassau. En aan dat rijtje kan nu ‘lid van het jaar’ worden toegevoegd.

 

Tom Brands
Voorzitter

Tom Brands

Tom Brands

Bekijk hier het profiel van Tom op de website van Waterschap Vallei en Veluwe. Tom (1984) is een geboren en getogen in Apeldoorn en woont samen met zijn vrouw Annemyn in Ugchelen. Groeide op in de wijk De Maten en heeft daarna een aantal jaar in het centrum van Apeldoorn gewoond. Heeft ruimtelijke ordening en

Meer over Tom Brands