Door Privé: Eppo Gutteling op 12 maart 2015

18 maart verkiezingen. Ook voor het Waterschap!

Beste mensen,

 

Elk jaar betaalt u belastingen aan het Waterschap Vallei en Veluwe. Water? Waterschap?

 

Een paar honderd jaar terug stond een groot deel van Nederland onder water. Andere stukken werden bij zeestormen of door rivieren met veel smeltwater of regenwater overstroomd. Ons land ligt voor het grootste deel onder zeeniveau en “onderaan het putje” van grote rivieren. Tegelijkertijd was er een groot probleem met afvalwater vol poep en pies. Open riolen liepen langs akkers en door straten van dorpen en steden. Tijden, dat cholera en de pest nog voorkwam. Met miljoenen doden als gevolg. Narigheid die we nog zien op TV uit landen in Azië, Afrika of de achterbuurten in Zuid-Amerika.

In ons land hebben mensen die problemen aangepakt. Ze bouwden dijken, riolering, plantten duinen aan, groeven weteringen (brede sloten). Met molens en gemalen pompten ze vervolgens het teveel aan water weg. Nederland is een Waterland met aangelegde droge plekken! Nederland is een land waar je schoon water uit de kraan mag drinken. Vies water wordt door waterschappen schoongemaakt. Je hebt maar een kleine kans ziek te worden wanneer je zwemt in zee, meren, plassen of riviertjes. Vanzelfsprekende veiligheid, die er niet zomaar is!

Dat werk dat gedaan werd, kreeg de naam “ Waterschappen”. De oudste overheden in Nederland. Vergelijkbaar met gemeenten. Bij de komende verkiezingen op 18 maart ben ik PvdA-kandidaat voor het Waterschapsbestuur Vallei en Veluwe. Dat was ik al 5 jaar en ik wil mijn karwei graag afmaken.

Ik ben Eppo Gutteling (58) woon in Zevenhuizen aan de Schopenhauerstraat met mijn vrouw en nog een zoon thuis. Ik ben initiatiefnemer van de StadsAkkers in Zuidbroek (www.stadsakkers.nl). Een tuinbouwbedrijf dat vooral voedsel levert aan Voedselbanken en daarnaast verkoopt aan bewoners en de horeca. Er werken vrijwilligers, mensen met een uitkering en zij die terugkeren uit een psychiatrische instelling. Om een nuttige bijdrage te leveren aan de samenleving. Ooit was ik 12 jaar gemeenteraadslid en daarna 8 jaar wethouder in Apeldoorn. Daardoor ontdekte ik de liefde voor water en natuur. Volksvertegenwoordiger zijn in het Waterschap is voor mij een nevenfunctie. Iets dat je doet omdat je de Veluwe en Apeldoorn belangrijk vindt.  Je verdient er hooguit € 400 netto per maand mee. Een deeltijdbaan. Ik doe het met veel inzet en enthousiasme. Mijn hart ligt bij de buurten in onze stad.

Apeldoorn lijkt “hoog en droog”. Toch verandert er veel. In Nederland, net als in de rest van de wereld verstoken we fossiele brandstoffen in hoog tempo (gas en olie). De verbrandingsgassen hebben grote invloed op onze omgeving. Dat heet  Klimaatverandering of opwarming van de aarde. Daarom is het belangrijk dat de wereld overstapt op zonne- en windenergie, energie uit eb en vloed, waterkracht, (warmte)energie diep uit de aarde en zelfs energie die de waterzuiveringen kunnen maken. De komende 30 jaar zullen we alleen nog rekening moet houden met Klimaatverandering. Daardoor zal het heftiger regenen. Apeldoorn ligt immers vlak achter de bult die Veluwe heet. Daarnaast zullen er meer momenten zijn met droogte. Daarmee zullen we het moeten doen en er oplossingen voor moeten vinden. Net als ooit!

Regenwater is mooi schoon. Het is jammer dat het via riolen vermengd wordt met afvalwater uit onze huizen. Daarom heb ik mij als wethouder van Apeldoorn er, met mijn medewerkers, voor ingezet dat beken door de stad weer gingen stromen, opgegraven of opnieuw -in de binnenstad- werden aangelegd. Ik heb bereikt dat het Waterschap daar tweederde aan is gaan meebetalen. Als je zoiets organiseert bereik je twee doelen:

  • Schoon water houd je langer vast in de stad en daarmee maak je ruimte voor natuur, waterdieren, en voorkom je overstromingen in laag Apeldoorn (Ugchelen en Hoenderloo liggen immers hoog en De Parken, Kerschoten, Zevenhuizen, Zuidbroek en de Beemte liggen laag). En dan hebben we het niet eens over Kampen, onderaan de IJssel, waar al ons water heen stroomt.
  • Als we ons best doen hoeft alleen het vuile water van onze huizen en bedrijven, zonder dat schone water, -via het riool- naar de Zuivering te stromen van het Waterschap aan de Stadhoudersmolen in Apeldoorn. Het wordt gezuiverd, maar we kunnen er zelfs energie uit terugwinnen. Het gebeurt al. Zuidbroek wordt, via slimme techniek, verwarmd met energie van die zuivering (“Apeldoorn piest en poept voor Zuidbroek” ).

We zijn er nog niet. Dus blijf ik mij inzetten. Het hoeft geen geld te kosten; het levert geld op; We kunnen kunstmest terugwinnen uit het afvalwater. Kunstmest is net als olie een eindige delfstof. En we moeten medicijnresten ook nog uit het afvalwater halen. Dat plassen mensen ook allemaal uit. En wat er in de wasbak verdwijnt; niet te vergeten de micro-plastics die nu nog vaak in tandpasta en schuurmiddelen zitten. Allemaal narigheid die bij het vee via drinkwater, of bij vis in zee, terecht komt. En dat eten mensen. Apeldoorn is zeker niet de eerste stad die overstroomt, mocht er iets mis gaan met onze dijken langs de zee of rivieren. Toch is er veel te doen en met meer water een mooie stad te maken. Er is al veel gedaan. Maar we beginnen in Apeldoorn een beetje achter te lopen. Doordat de woningbouw niet opschiet, stoppen ook de investeringen in aanleg van beken en de ruimte voor schoon water en natuur en de mogelijkheid om erin te spelen. Als PvdA-kandidaat voor het Waterschap Vallei en Veluwe wil ik daar mee verder.

Ik heb er zelfs een uitgebreid onderzoek en plan voor klaarliggen, dat haalbaar is. “Het Afkoppelen van Regenwater thuis”. Kern is, dat bij bestaande woningen de regenpijpen en bestratingen worden afgekoppeld van het riool en dat schoon regenwater weer een plek krijgt in tuinen of in het groen vlakbij flats. Goed voor de natuur en het waterleven, spelen en ontmoeten. Zoals het vaak gaat; bij nieuwe woningen worden dit soort dingen goed geregeld. Maar net als woningisolatie of zonne-energie moet altijd het meest gedaan worden aan woningen die er al een tijdje staan. Het kan bovendien honderden banen opleveren voor mensen die nu werkloos aan de kant staan! Ik heb mij laten inspireren door Rob Verlinden van SBS6-programma Rob’s Grote Tuinverbouwing (http://www.riool.info/tuinen-rob-verlinden)

Mensen uit de stad en de dorpen betalen ten opzichte van de mensen op het platteland de meeste waterschapsbelastingen. Het Waterschap moet daarom meer investeren in de waterinfrastructuur in steden en dorpen! Daar worden de grootste risico’s gelopen. Boter bij de vis! Doordat waterschappen gestart zijn vanuit boeren en de industriëlen die zich wapenden tegen het water, is hun invloed nog altijd heel groot.

Naast de 22 politieke zetels die er in het waterschap tussen politieke partijen bij de komende verkiezingen worden verdeeld, zijn er nog altijd drie zetels voor de landbouw en drie voor de  industrie benoemd door de landbouworganisaties en de Kamer van Koophandel. Daarmee hebben zij, met VVD, CDA en SGP het bijna dubbel voor het zeggen. Hoe zou dat worden gevonden als dat in de Tweede Kamer zo was. Ik kan er niets aan doen, maar het is wel een democratisch gebrek. Links krijgt het in het Waterschapsbestuur dus niets op een presenteerblaadje aangeboden. Knokken voor veiligheid en schoon water en natuur in de stad kan alleen door steun van progressieve mensen.

Daar
om; stem op 18 maart bij de Waterschapsverkiezingen – die er dan ook zijn – PvdA!
Ik sta op plek 2: Eppo Gutteling. Apeldoorn.

 

Ons complete verkiezingsprogramma is te vinden op:

http://fractiepvdagelderland.nl/wp-content/uploads/2015/01/PvdA-Verkiezingsprogramma-Vallei-en-Veluwe.pdf

 

 

Privé: Eppo Gutteling

Privé: Eppo Gutteling

Meer over Privé: Eppo Gutteling