Donderdag 17 december moest de gemeenteraad beslissen welke organisatie voor de komende 5 jaar een uitzendlicentie krijgt voor de publieke lokale omroep. Hiervoor hadden zich 3 gegadigden gemeld: RTV Apeldoorn (RTVA), Valouwe Media Stichting (VMS) en Veluwe Centraal.
Er is een interne commissie opgericht van enkele ambtenaren, die de aanvragers op hun beleidsplannen en 6 criteria hebben beoordeeld. Op deze criteria kon onvoldoende, voldoende, goed of uitstekend gescoord worden. Tot onze verbazing werden op sommige criteria RTVA lager beoordeeld dan VMS, terwijl RTVA zich op die vlakken al had bewezen en VMS de hogere waardering ontving op basis van (nog niet uitgewerkte) plannen die alleen op papier bestonden. Het feit dat RTVA precies wist welke onderdelen (online, crossmedia) nog niet goed genoeg waren en dat er aan deze wat zwakkere punten hard gewerkt moest worden, was juist een pluspunt voor RTVA.
Wij waren niet alleen met onze mening dat RTVA de juiste keus was voor de licentie voor de komende 5 jaar, ook andere organisaties hadden hun steun voor RTVA al uitgesproken. RTVA heeft zich de afgelopen jaren in de haarvaten van Apeldoorn geworteld en werkt met een groot netwerk aan organisaties samen, die ook loyaal zijn aan RTVA. Ook Omroep GLD sprak zich duidelijk uit.
Omroep GLD krijgt van de overheid zo’n € 850.000 om met lokale omroepen een impuls te geven aan online en crossmedialiteit. Zij kiezen duidelijk voor RTVA en hebben met hen al afspraken gemaakt om in 2021 dit verder op de rails te zetten. Zij gaven al aan niet zomaar met een andere partij in zee te gaan, omdat zij verwachten dat het minstens een jaar duurt voordat die een organisatie hebben staan die dit aankan. Wellicht gaan ze dan met een andere bestaande omroep in onze regio in zee. RTVA had ook al met Voorst en Brummen afspraken voor meer samenwerking in de vorm van een streekomroep, een nieuwe partij kan hier niet zomaar instappen en zal weer opnieuw moeten beginnen.
In de Politieke Markt van 10 december waren er maar een paar partijen die zich uitspraken over hun voorkeur. De meeste partijen hielden zich op de vlakte en deden geen uitspraak. Op 17 december werd echter duidelijk dat een meerderheid voor VMS zou kiezen en werd een amendement van CDA, SP, PvdA, SGP, VSP en GB, waarin de keus wordt gemaakt voor RTVA, weggestemd.
Hiermee wordt naar onze mening een waardevolle Apeldoornse organisatie, met een groot netwerk en meer dan 140 vrijwilligers, na 15 jaar aan de kant gezet en gaan we weer opnieuw beginnen. In plaats van een stap voorwaarts gaan we 3 stappen terug. Het voelt als een busreis die we maken, die we voor 80% hebben afgelegd en onderweg een netwerk hebben opgebouwd en 140 vrijwilligers op de route hebben om te helpen, en dat de buschauffeur dan plotseling besluit om eerst maar weer terug naar het startpunt te gaan om met een andere bus te reizen en wellicht ook een andere route.
Deze onbegrijpelijke keuze is spijtig voor RTV Apeldoorn, zeer spijtig voor al die vrijwilligers en vooral erg jammer voor de inwoners van Apeldoorn.
Ties Stam, fractievoorzitter PvdA Apeldoorn