Door Marga Jonkman op 14 december 2015

Column fractievoorzitter Marga Jonkman: Het sociale domein

Als het gaat om het sociale domein en de decentralisaties naar de gemeente, dan lijkt dit redelijk goed te gaan. Zeker als we kijken naar het aantal klachten dat binnen komt bij de gemeente (bijv. bij het meldpunt sociaal). Ik krijg ook andere signalen en dan heb ik wel zorgen, grote zorgen als het gaat om de afbouw van de huishoudelijke hulp. De huishoudelijke hulpen, die niet louter poetsers, maar eerder de smeerolie zijn bij mensen/gezinnen die veel zorg nodig hebben, worden in bepaalde gevallen te weinig ingezet.

Zorgen
De PvdA is bezorgd dat er te conservatief (ofwel louter economisch) is ingestoken bij een deel van de keukentafelgesprekken. Dit los van de kaders die wij zelf als gemeenteraad hebben meegegeven. De ongerustheid over het eerste jaar na de decentralisaties blijft op dat punt bij ons aanhouden. Met als gevolg dat er mensen in nood zitten. Ik pleit voor een open gesprek met elkaar hoe we dit effect van ons beleid kunnen tackelen. Waarbij ik overigens niet de illusie heb dat we alles kunnen oplossen.  De wethouder noemde in de WMO-raad een pilot om samen met zorgverzekeringen op te trekken om meer maatwerk te leveren. En dat er ondanks de afbouw van de huishoudelijke hulp er sowieso meer maatwerk zal komen. Dat is wat ons betreft een goede zaak.

Continuïteit van de zorg
Als het gaat om de continuïteit van de zorg, dan zijn er bijv. bedreigingen in de vorm van faillissementen. De PvdA gelooft er niet in om nu extra miljoenen in bedrijven te pompen door verhoging van tarieven. Geld zou wat betreft de PvdA fractie ten goede moeten komen aan de zorg die geleverd wordt. Apeldoorn stelt dat alleen bedrijven mogen inschrijven (bij de aanbestedingen) die hun medewerkers cao-conform betalen. Andere punten van zorg zijn de administratieve lasten en de daarbij behorende bureaucratie.

Beschermd wonen en onderwijs
En beschermd wonen. Onze fractie houdt hierbij de vinger aan de pols. Waar we erg blij mee zijn, zijn de investeringen in het onderwijs. Na jaren van bezuinigingen wordt hier op ingezet. De PvdA is blij verrast met de 20 gymzalen die worden opgeknapt en verduurzaamd. Dat is goed voor de kinderen, voor de energierekeningen en voor het  werk dat het oplevert.

 

Marga Jonkman
Fractievoorzitter PvdA Apeldoorn

Marga Jonkman

Marga Jonkman

Mijn naam is Marga Jonkman. Ik ben getrouwd en moeder van 3 inmiddels volwassen kinderen. Naast mijn gezin ben ik in het dagelijks leven kinder- en jeugdpsycholoog in Apeldoorn. Ik ben al bijna 30 jaar lid van de Partij van de Arbeid. Hoe komt iemand bij de PvdA terecht, vraagt u zich misschien af? Ieder

Meer over Marga Jonkman