Door Marga Jonkman op 21 februari 2017

Onze jongeren

Voor mensen die mij al wat langer kennen, is het duidelijk dat ik de jeugd een prominente plek geef in veel van mijn overwegingen. Tot vervelens toe, werd mij vroeger wel eens gezegd. De PvdA vindt het heel belangrijk dat jongeren van alle leeftijden meedenken, meebeslissen en meedoen in de politiek. Het gaat tenslotte om hun toekomst waarover wij nu besluiten.

Gelukkig zijn we daar in politiek Apeldoorn aan gewend. Al jaren lang coacht de PvdA Apeldoorn bij debattrainingen voor middelbare scholieren, jureren wij in debatwedstrijden, zijn we onderdeel van de maatschappijleer les op de middelbare school en komen we op scholen om vragen te beantwoorden en les te geven over de politiek. Er is een organisatie die lespakketten verzorgd en op een hele goede wijze ondersteuning biedt; ProDemos.

Onlangs mocht ik naar groep 8 van basisschool de Marke. In deze klas hadden de kinderen allerlei vragen voorbereid. Het mocht van de juf alleen gaan over mijn “werk”, dus niet wat bijv. mijn lievelingskleur was. De kinderen hebben vele vragen opgeschreven zoals:

  • Waarom heeft u voor dit werk gekozen?
  • Welk niveau heb je daarvoor nodig? Is het moeilijk?
  • Wat is het nadeel en voordeel van de politiek
  • Wat is het spannendste, stomste, ergste wat u ooit heeft meegemaakt? etc etc.

Ze vonden het best interessant om te merken dat zij later ook gewoon in de politiek kunnen gaan. Dat je niet altijd (boos) langs de kant hoeft te staan, maar ook daadwerkelijk wat kan doen aan de zaken die je belangrijk vindt. Ik geloof dat dat wel een eye-opener was. Daarnaast bleek dat ik ook maar een gewoon mens was en geen afstandelijke politica.

De rest van de les werd besteed aan een quiz over hoe wetten worden gemaakt en door wie. Ook werd er een spel gespeeld waarbij de kinderen een bepaald woord niet mocht zeggen. Dit laatste als een verwijzing naar politici die nooit echt antwoord geven op wat journalisten ze vragen. Het was een leuke middag, die voor mij eindigde met zeer veel bewondering voor de juf. Zij heeft de groep elke dag om haar heen en vindt het helemaal leuk. Ik moet eerlijk bekennen dat bij mij de oren na afloop wel een beetje tuten.

Tot slot nog het volgende: op zaterdag 18 februari startten we met de campagne. Ik vond het fijn dat Keklik Yucel (2e kamerlid PvdA uit Deventer) er was, maar nog veel fijner was dat we steun kregen van de jonge socialisten uit de omgeving en er 5 scholieren hun vrije zaterdag besteedden om op het Ordenplein mensen te overtuigen om te gaan stemmen en dan vooral op de PvdA. JS: heel erg bedankt voor jullie ondersteuning.

Met veel plezier ga ik de campagnetijd weer in. Ik hoop u te zien op de zaterdagen voor 15 maart.

 

Marga Jonkman

Marga Jonkman

Marga Jonkman

Mijn naam is Marga Jonkman. Ik ben getrouwd en moeder van 3 inmiddels volwassen kinderen. Naast mijn gezin ben ik in het dagelijks leven kinder- en jeugdpsycholoog in Apeldoorn. Ik ben al bijna 30 jaar lid van de Partij van de Arbeid. Hoe komt iemand bij de PvdA terecht, vraagt u zich misschien af? Ieder

Meer over Marga Jonkman