Door op 10 mei 2017

Goedkope huizen voor starters ‘bijna uitverkocht’

PvdA Apeldoorn heeft schriftelijke vragen gesteld over de krapte op de woningmarkt

Koopwoningen

Starters vinden steeds moeilijker een huis. Vooral koopwoningen tot 200.000 euro raken op, constateert De HypotheekshopIn april stonden er op Funda 35.000 woningen in de categorie van 100.000 tot 200.000 euro. Een jaar eerder waren dat er nog 55.000. Ook het aantal hypotheekaanvragen daalt scherp: in april waren het er 20 procent minder dan in maart. In het eerste kwartaal van dit jaar was er juist sprake van een recordaantal aanvragen. Het totaal aantal woningen dat te koop staat neemt af, maar de daling treft vooral appartementen en huizen in de prijsklasse tussen 100.000 en 200.000 euro, zei Mark de Rijke, directeur van De Hypotheekshop in het NOS Radio 1 Journaal. “Dit speelt niet alleen in oververhitte steden als Amsterdam en Utrecht, maar ook in bijvoorbeeld Apeldoorn en de regio Den Haag.”

Huurwoningen

Daarnaast zijn er ook in de huur sector problemen;

  • er is te weinig aanbod van sociale huurwoningen. Dit hebben we kunnen horen tijdens de presentatie van Marco de Wilde (directeur Veluwonen) op 20 april jl. bij de IGMDR. De gemiddelde slaagkans daalt, dit is met name een probleem voor de midden categorie gezinnen in de categorie met huurtoeslag (=18,36%).
  • Er is landelijk een groot probleem woningen te vinden bij mensen met een middeninkomen. Zij kunnen geen koopwoning betalen en er is daarnaast onvoldoende aanbod aan huurwoningen (NOS-journaal 9-5-2017).

Op basis van bovenstaand nieuws vraagt de PvdA Apeldoorn zich het volgende af,

  • Wat is de reactie van het College op het feit dat Apeldoorn expliciet genoemd wordt in het rijtje steden waar een flinke daling is in het aanbod van woningen tussen €100.000 en €200.000.
  • Aangezien Apeldoorn een comfortabele gezinsstad wil zijn en blijven zal de vraag naar dit soort ‘starterswoningen’ de komende jaren alleen maar toenemen. Hoe denkt het College hier adequaat op in te spelen?
  • Hoe denkt het College het probleem van het passend toewijzen aan gezinnen van de midden categorie sociale huurwoningen aan te gaan pakken? Huurprijs tussen de €586 – €628,-
  • Is het College tevreden over de uitkomsten van de evaluatie van het passend toewijzen in 2016?
  • Biedt de woonvisie perspectief om deze problemen op te lossen of is er een “aanvalsplan” nodig?

PvdA fractie Apeldoorn

Ilse de Graaf en Marga Jonkman