Door Chris Schouten op 26 juni 2017

Extra aandacht van de raad voor Passend Onderwijs

In de Politieke Markt Apeldoorn (PMA) van donderdag 22 juni jl. was één van de onderwerpen een raadsinitiatiefvoorstel van D66 (dhr. Wenzkowski) en CDA (dhr. Wegman) met betrekking tot hun rapportage over het Passend Onderwijs. Het voorstel draagt het college op om – waar van toepassing – in het vaste overleg met de Samenwerkingsverbanden Primair en Voortgezet Onderwijs, de aanbevelingen uit de raadsrapportage Passend Onderwijs over te nemen. De PvdA heeft in de behandeling van de rapportage aangegeven dat zij de redactie van dit voorstel te beperkt vindt en gevraagd om wederhoor van onderwijs- én zorginstellingen mee te nemen in het voorstel.

Opdracht tot onderzoek
Het Presidium van de gemeenteraad van Apeldoorn (overleg van fractievoorzitters onder leiding van de burgemeester) heeft de moed gehad in te stemmen met het verzoek van D66 en CDA om onder-zoek te doen naar knelpunten in het passend onderwijs.

Mediaoproep
Meer dan zestig mensen uit Apeldoorn hebben na een mediaoproep in maart 2017 de gemeenteraad input gegeven voor de raadsrapportage over de praktijk van passend onderwijs. Deze rapportage, inclusief verbeteringsvoorstellen, werd via een conceptraadsinitiatiefvoorstel ter bespreking in de PMA van 22 juni jl. aan de raadsfracties voorgelegd.

Procedure
De bedoeling is dat de raad via twee PMA’s tot besluitvorming komt. Bij de eerste gaat het om een conceptraadsinitiatiefvoorstel waarop fracties kunnen reageren en nadere vragen kunnen stellen aan de opstellers. Vervolgens is het college aan zet. Bij raadsinitiatiefvoorstellen krijgt eerst het col-lege de gelegenheid wensen en bedenkingen te uiten (Gemeentewet 147a lid 4). Deze reacties worden verwerkt in het raadsinitiatiefvoorstel. Daarna is er na de zomervakantie – in een tweede PMA – gelegenheid tot debat en besluitvorming.

Overleg
De discussie in de PMA op 22 juni jl. ging met name over de rol van het recent opgerichte Ouderplat-form. Wat is zijn rol in dezen? Met name ChristenUnie stelde hier kanttekeningen bij. De rapporteurs van D66 en CDA benadrukten dat het hier ging om een initiatief uit de samenleving, uit een spontane behoefte geboren.

Standpunt
De PvdA acht het onderzoek een goede zaak. Wij vinden dat het inventariseren van praktijkervaringen, en vervolgens het beschrijven ervan, past binnen de werkwijze waarop wij ontwikkelingen in de samenleving willen monitoren, namelijk door te ‘tellen’ en te ‘vertellen’. Deze rapportage valt onder de noemer ‘vertellen’. Het is geen representatief onderzoek, zoals de opstellers zelf ook aangeven, maar meer een ‘thermometer in de samenleving’. De rapporteurs zijn hierin goed geslaagd, waar-voor zij de complimenten verdienen. De PvdA heeft het voorstel gedaan om als raad te bezien of het zinvol is ook op andere beleidsterreinen deze methode toe te passen.

Het is schrijnend te moeten lezen dat b.v. een ouder zelfs gaat verhuizen naar een andere stad vanwege het passend onderwijs voor hun kind, dat er niet naar leerkrachten wordt geluisterd, dat – kinderen van minder mondige ouders grote risico’s lopen, dat – onderwijsondersteuning niet wordt gegeven vanwege het feit dat het budget op zou zijn en dat specialistische onderwijsexpertise verdwijnt. Een van de bevindingen betreft de leerplichtambtenaar. Deze krijgt een positieve beoordeling, ondanks dat men vindt dat het deze functionaris ontbreekt aan voldoende doorzettingsmacht.

Tot slot is aangedrongen de redactie van het conceptraadsinitiatiefvoorstel enigszins te wijzigen. We hebben het hier over grote maatschappelijke opgave. Een opgave die zowel de onderwijs- àls de zorgsector betreft. Aangegeven dat wethouders zorg en onderwijs voordat zij met een reactie op de rapportage naar de raad komen, dus in een tweede PMA, eerst de rapportage voor een formele reactie voorleggen aan het veld van zorg- en onderwijsinstellingen. Die reacties (wederhoor) kunnen dan worden meegenomen in de reactie waarmee het college naar de raad komt.

Standpunt andere fracties en wethouder
De opstellers van de rapportage en conceptraadsinitiatiefvoorstel vonden het een goed voorstel, zo ook de andere fracties. PvdA-wethouder onderwijs, Kruithof, deelde de eensgezinde vergadering mee dit voorstel te onderschrijven en uiteraard eerst het veld te consulteren alvorens met een reactie naar de raad te komen.

Chris Schouten
Raadslid PvdA Apeldoorn

Chris Schouten

Chris Schouten

Chris is fractievoorzitter met in zijn portefeuille sociaal domein, onderwijs en kunst en cultuur. Hij is sinds 2006 actief voor de PvdA Apeldoorn. Allereerst als bestuursvoorzitter (2006-2014), vervolgens als raadslid (2014-2018) en na de verkiezingen in 2018 als fractievertegenwoordiger. Sinds het voorjaar van 2021 is hij weer raadslid en sinds augustus fractievoorzitter. Chris was ook

Meer over Chris Schouten