Door Tom Brands op 15 juni 2017

De PvdA Social Club. Leuk, gezellig en leerzaam!

Gisteravond vond de Social Club plaats bij Real-X. Een bijeenkomst georganiseerd door de PvdA Apeldoorn voor zowel leden als niet-leden. Alle leden waren welkom en zijn gevraagd om mensen mee te nemen. Al eerder organiseerden we een social club bijeenkomst in de Finnegan’s en Klein Berlijn en nu dus bij ons vertrouwde Real-X van Jolien. Zowel voor als na het programma verzorgde zij een informatieve en leuke rondleiding door het pand met een duidelijke toelichting op wat er allemaal gebeurt. Het blijft mooi om te zien dat, ondanks vele verhuizingen, Real-X nu eindelijk een vaste plek heeft. En de Zwitsal is een prima locatie. Veel jongeren genieten hier nog dagelijks van wat onder andere de skatehal en de oefenruimtes te bieden hebben.

Fractievoorzitter Marga Jonkman en wethouder Johan Kruithof trapten de avond af door beurtelings te vertellen waarom zij ooit hebben gekozen voor de PvdA en waarom zij zich nog steeds dag in dag uit inzetten voor de idealen van de sociaaldemocratie. Marga gaf aan dat zij ooit door een bijzondere ervaring in het verleden bij een andere gemeente de politiek inrolde. Fatsoenlijk omgaan met je inwoners, naar hen luisteren en hun problemen en opvattingen serieus nemen waren voor haar belangrijke redenen. Johan gaf aan dat hij erg trots is op werkbedrijf Lucrato dat mensen met een WSW-indicatie toch zinvol werk biedt en daarnaast veel mensen uit de bijstand weer aan een baan probeert te helpen.

Vervolgens mocht ik een debat leiden aan de hand van vier stellingen. Dat ging over actuele thema’s, zowel landelijk als lokaal:
1. Als de formatieonderhandelingen (aan elkaar, Eefje ;)) uiteindelijk weer op niets uitlopen, moet de PvdA tóch (weer) mee-regeren. Omwille van het landsbelang. ​
2. De PvdA moet fuseren met GroenLinks en/of de SP, om ‘links’ sterker te maken.
3. Als de PVV in 2018 in de Apeldoornse gemeenteraad komt met een aantal zetels, moet de PvdA hen bij voorbaat uitsluiten als coalitiepartner. Ook als dit betekent dat de PvdA daardoor zelf geen deel uit maakt van de coalitie.
4. Het is het waard om als Gemeente Apeldoorn enkele miljoenen te investeren in het bevaarbaar maken van het Apeldoorns Kanaal.

Het waren prikkelende stellingen die zorgen voor een leuke discussie. De meest actuele op dit moment zijn natuurlijk de formatieonderhandelingen. Laat ik daar iets dieper op in gaan. De gesprekken en onderhandelingen lopen keer op keer stuk en het zogenaamde motorblok VVD, CDA en D66 lijkt geen 4e partner te kunnen vinden voor een meerderheidskabinet. De PVV wordt door deze partijen uitgesloten. Voor GroenLinks is migratie is een breekpunt. De ChristenUnie en D66 staan lijnrecht tegenover elkaar op het gebied van medisch-etische onderwerpen. De SP wil niet met de VVD. En de PvdA voelt zich niet geroepen te regeren na verlies van 29 zetels. De informateur roept partijen op te bewegen. Tja.

Wat vind ik er zelf van? Uitgangspunt is in eerste instantie wat mij betreft dat we na zo’n verlies niet willen regeren en oppositie willen voeren. Het is nodig om te Herpakken en weer op te bouwen. Weer 100% de sociaaldemocratische idealen voorop stellen en stevig in de oppositie. Alleen als VVD, CDA en D66 er écht niet uit komen met andere partijen en na het zomerreces met een ‘offer we can’t refuse’ komen (en bijvoorbeeld 3 of 4 ministersposten op significante ministeries bieden),  dan zouden we, op z’n minst, het gesprek aan moeten gaan, en bepalen of onderhandelen zinvol is. Stevige bewindspersonen met interessante portefeuilles kunnen ook bijdragen aan de profilering van de PvdA. Maar nogmaals, dit heeft niet de voorkeur. En mocht zich te zijner tijd nog een centrumlinkse variant serieus voordoen, dan is het uitgangspunt in eerste instantie wederom hetzelfde, maar verkennende gesprekken wel een optie. Afijn, het blijft speculeren. We volgen het nauwlettend.

Na dit levendige debat nam Corine het stokje over en kregen we een pittige quiz voor de kiezen. En hoewel wij uiteindelijk met ons topteam (Johan, Marga, Eefje, Annefleur en ik) toch veel antwoorden goed hadden, ging de winst toch met 1 punt verschil naar een ander team. Het was wel een leerzame quiz en een stuk moeilijker dan ‘mijn’ quiz tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst.

Na het inhoudelijke programma volgde nog een gezellige borrel en hadden we weer een gezellige, leuke en ook leerzame avond achter de rug.

 

Tom Brands

 

Tom Brands

Tom Brands

Bekijk hier het profiel van Tom op de website van Waterschap Vallei en Veluwe. Tom (1984) is een geboren en getogen in Apeldoorn en woont samen met zijn vrouw Annemyn in Ugchelen. Groeide op in de wijk De Maten en heeft daarna een aantal jaar in het centrum van Apeldoorn gewoond. Heeft ruimtelijke ordening en

Meer over Tom Brands

Waar ben je naar op zoek?