Door Marga Jonkman op 19 maart 2017

Beginnen met bouwen

Al drie keer begon ik aan het schrijven van een stukje over de verkiezingsuitslag van 15 maart. Ik kreeg geen letter op papier en uit frustratie ben ik toen maar naar de ledenraad van de PvdA in Utrecht gegaan. Ik kwam daar enkele Apeldoorners, waaronder onze campagneleider Dirk Westerhof tegen.

In Utrecht liepen vele PvdA leden die net als wij hier in Apeldoorn zeer verdrietig waren maar ook erg strijdlustig zijn. Hans spekman heeft zich teruggetrokken als onze voorzitter; de prijs die je dan helaas betaald voor het voeren van een campagne die een historisch verlies oplevert. Sommigen wilden hem voor de zomer weg, van anderen mocht hij blijven tot het partijcongres in oktober. Er werd gestemd over moties die bijv. opriepen dat oud prominenten zich niet negatief zouden moeten uitlaten over hun eigen partij. Dat we zeker niet moeten deelnemen aan een nieuw kabinet met de VVD. En dat het hele bestuur zou moeten opstappen.

Ik zag veel machteloosheid en veel urgentie om vanaf nu te beginnen met de opbouw. Volgend jaar zijn er immers gemeenteraadsverkiezingen.

Er zal geanalyseerd worden wat er fout is gegaan. Iedereen heeft daar een mening over. Natuurlijk is het zo dat de PvdA goede dingen heeft gedaan in de regering. Maar ze heeft ook de basisbeurs afgeschaft, ze heeft ook het eigen risico torenhoog laten oplopen en er zijn onvoldoende huurwoningen beschikbaar, laat staan betaalbaar. Dat zijn inhoudelijke zaken waarop we afgerekend zijn (het is nu eenmaal een wetmatigheid dat negatieve zaken veel meer worden onthouden dan positieve zaken). Maar ik ben bang dat het niet zo zeer om de inhoud als wel om de beeldvorming gaat. De ledenraad van zaterdag was nu niet echt een vertoning waar veel mensen op zitten te wachten. Er zal ook daaraan moeten worden gewerkt. Men kijkt naar beelden, naar de vorm en ook dat moet kloppen bij onze sociaal democratie.

Ik hoop van harte dat er een nieuwe (vrouwelijke) partijvoorzitter komt. En een partijbestuur met moderne en frisse blik op de toekomst. Laat veel meer jongeren meedoen en vind jezelf opnieuw uit. Op naar een PvdA van de toekomst.

Ik zie uit naar de algemene ledenvergadering van 27 maart om het daar met u over te hebben.

 

Marga Jonkman
Fractievoorzitter PvdA Apeldoorn

 

Marga Jonkman

Marga Jonkman

Mijn naam is Marga Jonkman. Ik ben getrouwd en moeder van 3 inmiddels volwassen kinderen. Naast mijn gezin ben ik in het dagelijks leven kinder- en jeugdpsycholoog in Apeldoorn. Ik ben al bijna 30 jaar lid van de Partij van de Arbeid. Hoe komt iemand bij de PvdA terecht, vraagt u zich misschien af? Ieder

Meer over Marga Jonkman