Door Esref Öcal op 12 november 2016

De grondwet in het Huis van de Stad

Gisteren bespraken wij in de Raad onder andere de vaststelling van de meerjarenprogramma begroting 2017-2015 (MPB 2017-2020). De begroting wordt telkens voor 4 jaar doorberekend, maar elk jaar krijgt natuurlijk het eerstvolgende jaar (in dit geval 2017) de volledige aandacht. Na behandeling van een twintigtal amendementen is met ruime meerderheid van de raad de MPB vastgesteld.

Daarna zijn wij overgegaan tot de behandeling van de moties. Met moties dragen wij het College van Burgemeester en Wethouders op om speciaal aandacht te schenken in de uitwerking van de begroting.

Gezien de tijd is het niet gelukt om alle moties ook op dezelfde dag te behandelen. Het merendeel van de moties zijn dan ook doorgeschoven naar de volgende raadsvergadering. De eerste twee moties die wel zijn behandeld, waren door onze fractie ingediend. Beide moties hebben helaas niet de steun gekregen van de meerderheid van de raad.

Eén van deze moties die ik namens de fractie had ingebracht was de Motie Artikel 1 Grondwet. Daarin heeft mijn fractie het college verzocht om bij de transformatie van het onze stadhuis naar “het Huis van de Stad”, de tekst van Artikel 1 Grondwet een zichtbare en prominente plek te geven. Verder heb ik gevraagd om antidiscriminatiebureau Art1 bij de onthulling van deze tekst te betrekken.

In veel publieke gebouwen, zoals gemeentehuizen en politiebureaus, zien wij deze tekst prominent aanwezig. Het toonbaar stellen van deze tekst zal de discriminatie niet direct doen verminderen, maar biedt een handreiking aan die mensen die zich niet thuis voelen of het gevoel hebben dat ze niet gezien of gehoord worden. Wij zien en horen om ons heen dat Artikel 1 Grondwet aan betekenis verliest. In onze moderne samenleving anno 2016 horen en zien wij nog steeds gevallen waarin mensen op grond van wat dan ook gediscrimineerd worden. Dit gebeurt zowel op de arbeidsmarkt, in het onderwijs als gewoon op straat. Dit beeld wordt door diverse onderzoeken helaas onderstreept. Volgens Bureau Art1 is elk initiatief om dit onder de aandacht te brengen van harte welkom. Dat dit initiatief (motie) de meerderheid van onze raad niet heeft gehaald is dan ook niks anders dan zeer en zeer triest!!

Maar laat ik positief blijven dat ik wel overtuigd ben geworden dat de voltallige raad anti-discriminatie en gelijkheid wel belangrijk vind en dat dit initiatief volgens hen geen recht doet aan het belang van Artikel 1 Grondwet. Mijn fractie zal dan ook blijven zoeken naar manieren om Artikel 1 van ons Grondwet onder de aandacht te brengen. Klein-, symbolisch- of een groot initiatief. Elk initiatief is volgens mij dat beetje streepje dat we met zijn allen door discriminatie moeten trekken.

Esref Öcal
Raadslid PvdA Apeldoorn

Esref Öcal

Esref Öcal

  Esref Öcal is sinds april 2014 raadslid. Hij is geboren in Turkije en getogen in Apeldoorn. Na zijn studie Bestuurskunde heeft hij enkele jaren als ambtenaar gewerkt voor de Provincie Zuid-Holland en de Algemene Rekenkamer in Den Haag. Sinds 2003 is hij zelfstandig MKB-adviseur, met als aandachtspunten Salaris en HR. In de Raad houdt

Meer over Esref Öcal

Waar ben je naar op zoek?