Door Marga Jonkman op 18 oktober 2016

De campagne is begonnen

De campagne voor de tweede Kamerverkiezingen barst weer los. Zaterdag 8 oktober was Diederik Samsom in Klein Berlijn om zijn plannen voor de komende jaren aan ons als Apeldoornse afdeling te presenteren. Maar ook om verantwoording af te leggen over de afgelopen moeilijke crisisjaren, waarin wij als PvdA eigenlijk hebben samengewerkt met een partij die over moeilijke vraagstukken heel anders denkt. Hij heeft daar een mooi filmpje over gemaakt: doorknokken.

Nog niet klaar
Inhoudelijk sta ik nog steeds achter de PvdA, maar er zijn toch wel wat zaken die gerepareerd en verbeterd moeten worden. De oplopende zorgkosten zijn voor mensen nagenoeg niet meer te betalen. Ik heb het dan over het eigen risico. Daarnaast is er nog heel wat te verbeteren bij de zorgverzekeraars. Onder druk van het laag (?) houden van de premie heeft de politiek behoorlijk wat van hen geslikt. Sommige medicijnen en behandelingen worden niet meer vergoed.

Er zijn hele groepen mensen die voor een laag inkomen werken en maar nauwelijks hun hoofd boven water kunnen houden. Ik weet dat de PvdA landelijk repareert wat men kan met wetten (o.a. de wet schijnconstructies), maar het beeld is anders. Daarnaast zijn er nog steeds werkgevers die verre van netjes met hun personeel omgaan; huishoudelijk hulpen, postbezorgers en taxichauffeurs (regiotaxi). Wij kunnen daar als gemeente gelukkig wel wat aan doen door fatsoenlijke tarieven te betalen conform cao afspraken. Maar dat is soms niet het hele plaatje.

Ik maak me inmiddels minder zorgen over de decentralisaties; het sociaal domein. Omdat we dat in Apeldoorn best goed doen. Ook wij moeten repareren wat niet goed is gegaan en dat doen we dan ook. De ingezette veranderingen zijn nog lang niet klaar en zullen nauwkeurig door de gemeenteraad worden gevolgd, verbeterd en aangescherpt. Gelukkig hebben we een werkgroep sociaal domein die dat zeer intensief in de gaten houdt.

Woningmarkt
En dan tot slot de woningmarkt. Ook daar heeft de PvdA veel moeten slikken van de VVD minister Blok. De huren zijn de afgelopen jaren hier en daar behoorlijk uit de hand gelopen. Er zijn minder woningen beschikbaar dan men zou willen. Maar het is niet alleen kommer en kwel. De huurdersverenigingen zijn een verplicht onderdeel geworden van overleg met de corporatie-directie en de gemeente. Zij hebben een belangrijke stem. De corporaties zijn weer terug van projectontwikkelaars naar hun core business. Graag zou ik zien dat corporaties meer kunnen investeren in het duurzaam maken van hun woningvoorraad. Als daarvoor een deel van de verhuurdersheffing kan worden uitgeruild, vind ik dat een prima plan.

We zullen zien welke wensen er op 24 oktober worden waargemaakt in het landelijke verkiezingsprogramma.

Marga Jonkman
Fractievoorzitter PvdA Apeldoorn

Marga Jonkman

Marga Jonkman

Mijn naam is Marga Jonkman. Ik ben getrouwd en moeder van 3 inmiddels volwassen kinderen. Naast mijn gezin ben ik in het dagelijks leven kinder- en jeugdpsycholoog in Apeldoorn. Ik ben al bijna 30 jaar lid van de Partij van de Arbeid. Hoe komt iemand bij de PvdA terecht, vraagt u zich misschien af? Ieder

Meer over Marga Jonkman